Shimano SPD ve SPD-SL ne demek?

24-02-2024 13:42
Shimano SPD ve SPD-SL ne demek?

Shimano SPD ve Shimano SPD-SL, sırasıyla off-road ve yol bisikletçilerini hedef alan kilitli pedal sistemleridir. 

SPD kısaltması - Shimano Pedaling Dynamics

 

SPD-SL kısaltması - Shimano Pedaling Dynamics - Super Light

Sistem adı Shimano'ya özgü olsa da, 'SELPAK ' markası gibi kağıt peçeteye selpak dediğimiz gibi , SPD ismi de kilitli pedallar için kullanılan bir isim haline geldi.

Kilitli pedallardan önce, bisikletleriyle sağlam bir bağlantının verimliliğini arayan bisikletçiler genellikle ön kısmında yaylı metal ayak parmağı kilidi ve içine ayaklarını sabitlemek için bir kayış bulunan düz kafes tipi pedallar kullanarak yarışıyorlardı. 
Ayakkabıların kafesin yükseltilmiş arka tarafında bulunan bir yuvası olabilirdi ve ayak kilitlerine ayakkabıyı takıp çıkarmak karmaşık bir süreçti. Bir çarpışma durumunda ayaklar çoğunlukla pedallara takılı kalıyordu.

Kilitli pedallar, pedal gövdesi üzerinde yer alan ve yaylı bir mekanizma tarafından sıkı bir şekilde tutulan, ayakkabının tabanına vidalanan özel bir kilit ile bu durumu iyileştirdi. 
Günümüzde en iyi yol bisikleti pedallarının tümü kilitlidir ve SPD-SL pedallarını bu kategoride bulacaksınız.
Benzer şekilde, en iyi gravel, dağ ve şehir bisikleti pedallarının çoğu da kilitlidir, ancak daha sıklıkla SPD formatındadır.
Peki bu pedalların farkları nelerdir?

SPD pedallarının artılarını ve eksilerini daha derinlemesine ele alalım ve burada SPD ile SPD-SL arasındaki farklara kısaca değinelim.

SPD ve SPD-SL arasındaki farklar

Bunlar nedir, neye benzerler, nasıl kilitlenirler?

Shimano Pedaling Dynamics - veya SPD - pedalları arazi ve eğlence amaçlı bisiklet sürüşleri için tanıtıldı, ardından SL'nin Süper Light anlamına gelen yol odaklı SPD-SL geldi. SPD'ler hala çoğunlukla dağ bisikleti, gravel bisiklet, dağ bisikleti ve cyclo-cross gibi arazi bisikletleri için kullanılıyor, ancak diğer kullanımlar için de çok uygundur.

Küçük, metal SPD kilitlerin ayakkabıya sağlam bir şekilde takılmasını sağlamak için iki vidalı bir sabitlemeye sahipken, daha büyük, plastik SPD-SL kilitler, ayakkabı altında üçgen şeklindeki üç deliğe takılarak kullanılır. 
Bazı ayakkabıların tabanlarında hem iki hem de üç delikli montaj deliği bulunur, ancak birçoğu özel olarak bu türlerden biri veya diğeri için tasarlanmıştır.

SPD'nin hikayesi

Kilitli pedal terimi 1984 yılında Fransız Look şirketi tarafından icat edilmiş olsa da, ilk kilitli pedal 1895'te icat edildi.
Cinelli, 1971'de M71 adı verilen, az bilinen kilitli bir pedal üretti; burada alüminyum ve daha sonra plastik bir takoz pedala kilitlendi.
Ayakkabıyı, sabitlemek ve çıkarmak için elle çalıştırılan bir kolla çelik bir pedal gövdesine bağlandı.

Look'un, kayak bağlama işinden elde ettiği bilgilerden yararlanarak ' otomatik pedalları’ piyasaya sürerken bu konsepti popüler hale getirdiği kabul ediliyor. 

Pedal daha sonra 1984 yılında PP65 oldu ve Bernard Hinault tarafından sürülerek ilgi odağı haline getirildi ve gelecekteki bazı rakiplerin yaratıcı zihinlerini ateşledi. 
Look'un orijinal tasarımı, o zamandan beri değişmeden kalan üç vidalı kilit sabitlemesini içeriyordu.

Shimano, 1987'de Look ile ortaklık kurdu ve ilk kilitli pedal olan Dura-Ace 7401 yol pedalı, aynı yıl, 1984 7400 kilitli pedallarından alınan Look uyumlu üç vidalı takozlar, yataklar ve akslarla birlikte piyasaya sürüldü. 
Tasarım gelişti ve minimalist SPD-R tasarımı, o zamandan beri şirketin önde gelen yol pedalı sistemi olan 2003'teki SPD-SL'ye giden yolda bir adımdı.

Shimano, 1990 yılında uyumlu bir M100 ayakkabıyla birlikte daha küçük, iki vidalı bir kilit pedalını piyasaya sürdü ve sisteme Shimano Pedaling Dynamics veya SPD adını verdi. 
M737 arazi bisikletinde devrim yarattı ve o zamandan beri sürekli olarak gelişti. 

SPD pedallarının faydaları nelerdir?

Basit iki taraflı kullanım

Muhtemelen SPD pedallarının en büyük özelliği, her iki tarafta da aynı olan çift taraflı tasarımlarıdır. Bu, her zaman mevcut olacağından, pedala müdahale etme konusundaki tahminleri ortadan kaldırır. 

Gerginlik ayarı

Pedalın arkasında, ayağınızı çevirerek ayırma kolaylığınızı artıracak veya azaltacak şekilde ayarlanabilen bir serbest bırakma gerilimi ayar vidası bulunur. 
Yeni kullanıcılar veya işe gidip gelenler, örneğin güven oluşturmak ve daha kolay ayrılmaya olanak sağlamak için deneyimli yarışçılara göre daha düşük bir gerilim ayarlamak isteyebilir. 

Kilitlerin, kilit pedaldan ayrılmadan topuğun kilitte dönerek yapabileceği yanal hareket miktarı olan 'yüzme' özelliğini içermesi yaygındır. 
Bu, ayağınızın her pedal dönüşü boyunca pedala göre en doğal konumunu bulmasını sağlar ve olası diz sorunlarının önlenmesini umarız. 

Ancak maksimum verimlilik ve konfordan yararlanmak için elbette ayakkabınıza takarken kilitleri mümkün olduğunca hizalamak önemlidir. 

Tabanın içine gömülü kilitler

SPD pedallarının küçük, haç tarzı kilitleri (kısa ömürlü iki vidalı yol SPD pedalı dışında), yürünebilir tabanlı bir ayakkabı üzerinde kullanılmak üzere tasarlanmıştır. 
Bunun genellikle her yerinde kavrayıcı lastik sırtı ve kilit yuvasının etrafında cömert bir kesik bölümü vardır. 
Kilit takıldığında tabanın içine girintili hale gelir ve kayma korkusu olmadan normal şekilde yürümenize olanak tanır.

Bu, yalnızca yürümeyi gerçekçi ve güvenli bir seçenek haline getirmekle kalmaz, aynı zamanda takozu gereksiz hasarlardan da korur. 
Neredeyse her zaman yolculuklarına yürümeyi de dahil etmesi gereken işe gidip gelenler ve boş zaman bisikletçileri için son derece faydalıdır ve duraklamaları daha basit bir deneyim haline getirir. 
Dahası, SPD kilitleri metaldir ve genellikle çok dayanıklıdır, ancak çok yoğun kullanımda daha hızlı aşınırlar.

Her koşulda dayanıklılık

Hava her zaman kuru olmadığından SPD pedalları çamurla ve doğanın yolumuza çıkardığı her şeyle başa çıkacak şekilde tasarlanmıştır. 
Ayağınızı yere koyduğunuzda genellikle girintili kilitlerin etrafında çamur birikir ve bu da kilidin pedala geri yerleştirilmesini zorlaştırabilir. 
Ancak SPD pedalları, çoğu elemanın çevresinde ve arasında boşluk olacak şekilde tasarlanmıştır, böylece çamur içeri itilir ve takozun devreye girmesi sağlanır.

Bu pratiklik, SPD pedallarını dağ bisikletleri, cyclo-cross bisikletler ve çakıl bisikletleri için ideal hale getirir; aynı zamanda ayakların kaygan olduğu ve düzenli durma olasılığının kavrayıcı ayakkabıların da hoş karşılandığı anlamına geldiği kış yol bisikletleri için de idealdir.

Genellikle kompakt boyut

Kompakt boyutları, tipik bir SPD pedalının çok fazla çamur toplamamasını sağlar ve viraj alırken veya dönerken yerden yüksekliği etkileme olasılığını azaltır. 
Ancak bazı sürücüler SPD mekanizması çevresinde daha büyük ve kavrama sağlayan bir platformu tercih ediyor, bu nedenle takılıyken veya takılmadığında onu etkili bir şekilde kullanmak mümkün. 
Bu özellikle MTB yerçekimi disiplinlerinde, işe gidip gelme ve boş zaman bisikletlerinde faydalı olabilir.

SPD-SL pedallarının faydaları nelerdir?

Daha büyük pedal çevirme platformu

SPD ve SPD-SL pedallar ve kilitler arasındaki en belirgin fark göreceli boyutlarıdır; üçgen SPD-SL kilitler SPD kuzenlerinden birçok kat daha büyüktür. 
Bu ek boyut, gücün ayağınızdan bisiklete daha geniş bir yüzey alanı üzerinden daha eşit bir şekilde iletilmesini sağlayarak verimliliği artırır. 

Yol odaklı kullanım

Yol yarışlarında kullanım için özel olarak tasarlanan tek taraflı SPD-SL pedallar, motosiklet dışındayken pratiklikten ödün vererek motosiklet üzerinde en üst düzeyde performansa odaklanır. 
Büyük plastik kaller tabandan ayak ucuna doğru çıkıntı yapıyor ve yürümeyi daha da zorlaştırıyor.

İçeri girerken biraz hantal olmaları ve genellikle pürüzsüz yüzeylerde kaymaya eğilimli olmaları değil, aynı zamanda aşırı yürüme onları hızla yıpratarak çalışmalarını engeller. 
Herhangi bir yabancı cisim veya çamur da bağlantılarını ciddi şekilde etkileyebilir. Takozları korumak ve yürüme çekişi sağlamak için geçmeli kilit kılıfları mevcuttur, ancak bunları yanınızda taşımak çoğu sürücü için daha az çekicidir.

Pedal çevirme ve bırakma seçenekleri

SPD pedallarında olduğu gibi, SPD-SL pedalları da genellikle her ayağın doğal bir pozisyona yerleşmesine izin vermek için çeşitli derecelerde dönme 'yüzme' sunan kilitlerle birlikte gelir. 
Shimano pedalları genellikle sarı renkli kilitlerle birlikte sunulur ve altı derecelik oynama payı sunarken, kırmızı kilitlerde bu yoktur ve mavi kilitler yalnızca iki derecedir.

SPD-SL pedalları aynı zamanda arka plakanın içinde, onlardan ayrılmanın ne kadar kolay veya zor olacağını özelleştirmenize olanak tanıyan bir gerilim giderme vidası içerir.

Tek taraflı oldukları için ayakkabınızı her zaman pedalın doğru tarafına sunmalısınız. 
Buna yardımcı olmak için pedal, daha hacimli olan arka kısmın her zaman aşağı sarkacağı ve ön kısmın bulunmasını kolaylaştıracak bir açıyla yukarı bakacak şekilde tasarlanmıştır. 
Kilidin ön kısmını pedal gövdesinin en üst halkasına yerleştirmeniz ve ileri doğru itmeniz gerekir, böylece pedal tüm kilitle buluşana kadar döner. 
Daha sonra aşağıya doğru sert bir itme, onu düzgün bir şekilde devreye sokmalıdır.

Hafif

SPD-SL pedalının alçak profili aerodinamik, düşük ağırlık ve maksimum performans için tasarlanmıştır.
Çoğu bisiklet bileşeninde olduğu gibi, üreticiler mümkün olan her yerde ağırlığı azaltmaya çalışıyor ve pedallar da bir istisna değil.
Kullanılan malzemeler, en ucuz versiyonlardaki çelik akslardan, alüminyumdan yapılmış pedal gövdeli titanyuma veya hafif karbon fibere kadar çeşitlilik göstermektedir.
Maliyet açısından genel olarak eşdeğer SPD pedallarıyla karşılaştırıldığında, bir çift SPD-SL pedalı genellikle yaklaşık 50-100 gram daha hafiftir.

Hazırlayan: Emrah BAYINDIR

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.